Sunday, April 23, 2006

Russische les

Ondanks 2 jaar Russisch via K&O in Leiden en 2 keer een cursus aan de Polytechnische Universiteit in St. Petersburg gevolgd te hebben, vonden wij onze kennis van het Russisch nog zo allerbelabbertst, dat wij begin dit jaar hebben besloten om prive lessen te volgen. Wij vonden in Ljudmilla een echt strenge juf, die met ijzeren wil ons de grammatica van deze taal erin ramt.
Jaap heeft ook besloten om zich meer te verdiepen in het Cyrillische schrift. Soms waant hij zich weer een 6-jarige op de basisschool.

Verhaaltjes schrijven over hoe Pasen in Nederland wordt gevierd en Koninginnedag zijn o.a. de topics van ons huiswerk.
En natuurlijk alleen Russisch praten, want Ljudmilla verstaat en spreekt alleen Russisch. Dus perfekt voor ons, omdat wij op straat en in de winkel alleen wat steenkolen Russisch lispelen.
Onze woordenschat wordt langzamerhand ook uitgebreider en we weten de werkwoorden en de 6 naamvallen iets beter toe te passen. Eerst elke zaterdag- en zondagochtend, nu alleen elke zondagochtend van 10:45 tot 13:00 zijn wij braaf bezig met het Russisch.
Ljudmilla heeft naast ons nog een (kleine) klant in Moskou. Zelf woont ze in Riazan, ongeveer 100 km ten zuiden van Moskou. Ze rijdt 2,5 uur heen en 2,5 uur terug met de marsjroet en bus.

No comments: