Tuesday, December 22, 2009

Vaarwel Rusland!

De kogel is door de kerk. Na 5 jaar hier in Moskou gewoond en gewerkt te hebben, hebben Jaap en ik besloten dat we begin februari 2010 definitief naar Nederland terugkeren. Misschien een donderslag bij heldere hemel voor sommigen, net zoals ons besluit dat was, toen we eind 2004 besloten om naar Moskou te verhuizen en in Nederland alles achter te laten. Er is heel veel gebeurd in de afgelopen periode en met name het laatste jaar viel ons zwaar. Het Nederlandse bedrijf Mov'on Logistics maakt begin dit jaar een moeilijke periode door, zoals sommigen weten en zoals zo veel andere bedrijven. Gelukkig werden de kantoren van Mov'on in Kiev, Gorzow en Moskou overgenomen door P&O Ferrymasters. Jaap heeft daardoor verder kunnen werken aan de registratie en de vergunning voor dit kantoor om buitenlanders aan te nemen. De aanvraag voor een werkvergunning voor hem zelf is een ander ding. Zoals eerder geschreven wordt die begin januari verwacht, if ever.

Door de financiƫle crisis, die Rusland harder heeft getroffen dan waar ook, bleven klanten weg of hebben de meesten hun plannen voorlopig in de ijskast gezet. Russische distributeurs blijken over onvoldoende financiƫle middelen te beschikken om goederen te importeren. De Roebel is t.o.v. de Euro behoorlijk in waarde gedaald (in 2004 was een Euro ongeveer 36 RUR, nu staat de Euro op +/- 43,7 RUR) en dat hakt er natuurlijk ook in. De prognose voor 2010 laat overigens een iets zonniger beeld zien, maar de economie heeft slechts de uitvoer van grondstoffen als basis. Inmiddels hebben we wel een aantal transporten 'gewonnen' van tenders, de transporten zelf zijn voor 2010 gepland.

Ondertussen werd wel steeds duidelijker, dat het heel moeilijk werken is voor westerse bedrijven in Rusland, waarvan de Europese directie feitelijk niet veel begrijpt van de Russische situatie. Een situatie, die er ook niet beter op wordt, is onze waarneming.

Misschien hadden we het nog wel een paar jaar uitgehouden om onder die druk te blijven werken, maar m.n. de gezondheid van Jaap, de fysiek zware belasting, heeft ons doen besluiten om Rusland te verlaten.

We hebben destijds een goeie beslissing genomen om Nederland te verlaten en het Russische avontuur aan te gaan. We hebben hier veel gezien, geleerd en beleefd en vooral heel hard gewerkt. Maar omdat we elke keer weer naar Nederland terug moesten voor een nieuw visum hadden we geen tijd en geld over om het land te verkennen. Dat zullen we nu vanuit Nederland gaan doen, hopen we, want Rusland blijft als een magneet trekken. We zullen vaak, misschien zelfs vaker naar 'ons' kinderhuis in Nikolskoye gaan en hen steun blijven geven waar mogelijk en noodzakelijk is. We zullen onze Russische vrienden en vriendinnen blijven opzoeken en regelmatig naar Moskou komen. Rusland staat op ons netvlies gebrand en ondanks ons goede besluit, stemt het ons ook weemoedig.

Dit is niet het einde van deze blog, maar het zal minder frequent updated worden. Dat lijkt me vanzelfsprekend. We zullen graag onze visie op Rusland met jullie willen blijven delen.

Wij wensen alle trouwe bloglezers fijne Kerstdagen toe en een heel goed en gezond 2010!

No comments: