Thursday, December 18, 2008

Ga nooit met een taxi in Moskou

Donderdagochtend 4 december hebben we de koffers gepakt en de flat schoongemaakt. Onze collega uit Kiev neemt er de komende 3 weken zijn intrek. Jaap heeft de taxi gebeld en die zou ons
rond 13:00 komen ophalen. Waarom met de taxi helemaal naar Domodedovo? Omdat we voor een maand nogal wat bagage hebben en we niet met metro, expresstrein willen hompelen en sjouwen en door allerlei volk geduwd en getrokken willen worden. De taxi kwam zelfs een kwartier te vroeg, maar anderhalf uur later waren we pas in de buurt van Park Kultura. De chauffeur zei dat hij niet verder wilde, omdat het geen doen was in de file. Hij zou ons afzetten bij het dichtstbijzijnde metrostation en vandaar moesten we naar Paveljevskaya waar we dan alsnog per expresstrein naar de luchthaven konden. Alleen de weg naar dat metrostation stond ook stil. Eenmaal bij Paveljevskaya aangekomen rende ik vooruit naar de kassa om een kaartje te kopen. Het was inmiddels 15:10 en de trein was net weg. De volgende ging pas om 16:00. Bedenk dat ons vliegtuig om 16:30 zou vertrekken en de reis per trein duurt 40 minuten. Dus dat vliegtuig hadden we sowieso al gemist. Jaap werd staande gehouden door een andere taxi chauffeur die zeker wist dat hij via een alternatieve route de luchthaven op tijd zou halen. Ik had absoluut geen goed gevoel over en ik maakte de man dan ook duidelijk dat het onzin is, omdat de hele stad zo ongeveer stil stond. Toch maar weer mee met hem en helaas had ik gelijk. Om 18:15 kwamen we dan eindelijk aan en, dat moet hier wel gezegd worden, de chauffeur heeft de hele tijd gebeld met mensen die ons konden vertellen met welke andere maatschappij wij konden vliegen. Het was immers voor ons noodzakelijk om die dag het land te verlaten want ons visum verliep die dag en ik had absoluut niet de behoefte om ook nog eens een fikse boete te moeten betalen.
Uiteindelijk konden we de vlucht van 18:30 nemen naar Frankfurt. Wij waren de laatste die konden inchecken, daarna ging de gate dicht. De volgende morgen konden we doorvliegen naar Amsterdam. Conclusie: we zullen voortaan altijd met metro en expresstrein naar de luchthaven gaan, want hoe vroeg we ook zouden vertrekken van huis, de stad stond de hele dag muurvast.

No comments: