Friday, December 07, 2007
Loodsman in de lucht
Vanaf vandaag is de website te zien op het net. Click op Loodsman
en je wordt volledig geinformeerd over ons recentelijk opgerichte bedrijf.
Monday, December 03, 2007
Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten...
En vanmiddag was het zo ver, nadat ik terug was gekeerd van een ontmoeting met mijn nieuwe baas in Istra. Het was een hele tocht, na de trein, overgestapt op de tram, naar een verre uithoek van Moskou, tot overmaat van ramp een halte te laat uitgestapt, dus terug gelopen, onderweg een keer onderuit, want het vroor -10 en de sneeuw was inmiddels lekker ingevroren en glad geworden, gepolijst door de vele voeten. Maar je bent een Hollander en je doet alles voor 1000 roebel.
Bij het beoogde filiaal van de 7moy (dit is de supermarktketen) aangekomen, me wederom vervoegd bij de bank (kiosk), waar nu twee jonge jongens voor bankemployee aan het spelen waren. Opnieuw controle, twee volle kaarten...maar toen gebeurde het, tellen, kijken, nog eens tellen, en toen kwam het hoge woord eruit, er miste een, ik herhaal een kassabon, ten bewijze van een uitgave van meer dan 777 roebel, die er dus gisteren nog wel was, maar nu niet meer en jullie weten het al, in Rusland wordt er nooit, ik herhaal, nooit of te nimmer gefraudeerd...Dus ook nu niet, de jongeman haalde nog wel een geschenk boven tafel, maar het felbegeerde certificaat daar kon ik naar fluiten, wel genoeg plakkertjes, je zou dan toch zeggen, wat kan die ene kassabon nu toch schelen, maar nou ik zeg u, in dit goudeerlijke land, daar sparen we met plakkertjes, maar feitelijk doen die er totaal niet toe, want het gaat er om dat je aantoont, met de kassabon als bewijs dat je voldoende hebt gekocht om de flauwekul plakkertjes te ontvangen om toch het idee te hebben dat je iets spaarderigs doet...
Want zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten, natuurlijk kan je de kassajuffrouw verleiden, de plakkertjes haar afhandig maken en dan op grootschalige wijze met volgeplakte spaarkaarten duizenden roebels incasseren of geschenken, die er niet zijn. Ga toch gewoon kassabonnen sparen en vergeet die plakkertjes...
Ik vergat bij het weg gaan, luid en duidelijk te zeggen: Job na choei..., wat zoveel betekend als Fuck of Shit, maar ik voelde wel zo lullig, ik kom met bloedig gespaarde kaarten, in de veronderstelling dat alles klopt, met een tramrit annex wandeling/val door de kou bij twee snotneuzen en er is niet een greintje soepelheid, neen, er mist een kassabon en in dit land verlopen de verkiezingen ongekend sportief en eerlijk en ook bij goedwillende, spaarzame buitenlanders zijn we streng doch rechtvaardig. Regels zijn regels, zou de mevrouw zeggen die trots is op Nederland.
Stel namelijk, dat ik halverwege de spaarperiode was gekomen, dan had ik het nog kunnen herstellen en dan was het inderdaad vreemd geweest, maar nu, na afloop van de spaarperiode en opnieuw het benodigde geschenk niet hier maar daar, en hier wel ok, maar helaas daar niet. Ik ga nooit meer sparen... Het enige wat me rest is dit verhaal, waarbij ik en passant even laat weten hoe de dag van gisteren zal zijn verlopen, zeker zonder fraude, want dat is ondenkbaar toch, in dit land dat blijkbaar zoveel bomen heeft dat alle papier, nodig voor documenten, best verspild kan worden, hoewel, nee integendeel...elk papiertje, en dus elke vezel van elke boom, doet er toe en moet juist daarom bewaard, en het kan niet zo zijn dat er hier ook maar een document verloren gaat, of verloren is gegaan. Poetin kan trots zijn op zo'n ijverig en nauwgezet volk en laat die rijke westerling maar diep onderuit gaan...hoezo, gisteren klopte het wel...
Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten...en ik blijf de gast en de waard, dat laat ik graag aan de lezer over...
Saturday, December 01, 2007
Grijs rijden
Stembuskaarten
Sneeuw
Saturday, November 24, 2007
Via het cafe in tapijt en andere zaken...
Inmiddels was er ook wat anders op mijn pad gekomen, via het Belgisch cafe heb ik Jos leren kennen en hij mij. Dat leidde er toe dat hij wel iets met mij zou willen ondernemen, waar mijn verworven logistieke ervaring gekoppeld aan mijn klantgerichte instelling nuttig zouden kunnen zijn. Ook mijn internationale instelling was een argument, om mij te vragen of ik mee zou willen werken bij de opzet van een bedrijf dat dienst gaat verlenen bij de uitvoering van zogenaamde office projecten voor de tapijtgigant Desso. Het komt er op neer dat ik eerst die tapijten aan de man ga brengen bij bouwbedrijven die hier het ene na het andere kantorencomplex uit de grond gaan stampen om daarna er voor te zorgen dat het tapijt ook daadwerkelijk gelegd wordt. Belangrijk in deze markt is vooral betrouwbaarheid en beschikbaarheid, iets waar het bij de Russische dienstverlening nog wel eens mis gaat.
Enfin, al die zaken zijn deze week min of meer in een stroomversnelling geraakt. Ik heb bij DSV mijn vertrek aangekondigd, omdat ik, zoals ook een aantal anderen niet langer de verlammende competentiestrijd van Margarita en Sergey wil meemaken en ik heb met Jos een principeovereenkomst om, vermoedelijk als consultant van Loodsman voor hem te gaan werken in de tapijten. Daarnaast zeg ik DSV niet geheel vaarwel, maar ga ik eigenlijk door toedoen van Lucie's baas aan de slag bij DSV Solutions, om hier vooral ook met mijn communicatieve kwaliteiten een trait d'union te zijn tussen DSV en haar vooral internationale klanten, iets waar ik bij DSV Road door de grote nadruk op het snel moeten verwerven van vooral Russische klanten voor een zeer beperkt productaanbod, niet aan toe kwam.
Kortom een hele verandering maar ook een verandering, die mij zelf het gevoel geeft dat ik nu inderdaad na mijn eerste "gemeente", in het nieuwe jaar mag beginnen aan een nieuwe uitdaging, waarin ik de inmiddels opgebouwde ervaring zeker zal kunnen gebruiken. Zoals ik het vanmorgen tegen Lucie zei, het geeft me het gevoel van meer gesetteld te zijn, in Rusland maar ook in deze fase van mijn werkend leven.
Het visum (1)
Voor een werk visum heb je dus de uitnodiging van de OVIR nodig, die geregeld moet worden door de werkgever. Nu wil het geval dat de OVIR in Istra waar ik werk, bepaald heeft dat er een officieel (lees: door de notaris van stempels en handtekeningen voorziene) kopie van het huurkontrakt dat DSV Istra heeft met de eigenaar van het perceel! Nou, denk je dan, dat moet niet zo'n probleem zijn. Nee, het huurkontrakt loopt per 30-11-07 af en op 01-12-07 moet een nieuw kontrakt getekend worden. Dat gebeurt natuurlijk nooit op die eerste december. Een kopie maken door de notaris duurt in dit land natuurlijk ook iets langer dan 5 minuten en pas als dat allemaal klaar is, dan kan de procedure beginnen voor de aanvraag en het verlenen van de uitnodiging door OVIR. En die procedure gaat een maand duren. Dan zitten wij dus... juist, in Nederland. Dat zou betekenen dat wij half januari de uitnodiging kunnen ontvangen. 'Geen punt', zei ik nog. 'Verstuur het document per koerier naar ons logeeradres in Leiden'. 'Nee', was het antwoord van mijn directeur. 'Jullie gaan in Nederland een business visum aanvragen voor 1 maand en dan vliegen jullie in februari terug om alsnog dat werk visum aan te vragen, want tegen die tijd zullen alle documenten wel voorhanden zijn'. Mijn werkvergunning loopt af op 01-08-2008. Ben benieuwd tot hoe lang het werk visum duurt. Misschien kunnen ze direct de procedure opstarten voor 2008-09 zodra we begin maart weer in Moskou zijn. Wordt uiteraard vervolgd....
Saturday, November 17, 2007
Leuk Filmpje op Youtube
Thursday, November 15, 2007
De werkvergunning (4)
Sunday, November 11, 2007
De Handelsmissie met JP
Verder werden de nodige businesscards uitgewisseld en gesprekken gevoerd. Ik o.a. met landgenoten die ong. 150 km ten zuiden van Moskou werken in de aardappelbranche.
De volgende dag, woensdag dus, vond om 9:00 de opening plaats door J.P. en de Russische minister van Transport Levitin van het grote Transport seminar, dat o.a. georganiseerd was door het Ministerie van Verkeer & Waterstaat en de NEA. Heel interessant al die ontwikkelingen en goede ideeen, maar nu is het zaak de boel warm te houden en verder te ontwikkelen anders heeft zo'n (dure) missie geen zin.
's-Avonds wederom in hotel Metropol vond het Trade-dinner plaats. Een lopend buffet, zeg maar. De hapjes waren in een mum op en zeker 60% van de aanwezigen hebben zichzelf elders bij moeten voederen, omdat er niets werd aangevuld. Slim gepland van de Ambassade.
En ook hier waren de heren Balkenende en Van Heemskerk aanwezig en tja, ik kon het niet laten om met JP op de foto te gaan:
Marieke in Moskou
De werkvergunning (3)
De werkvergunning ligt allang klaar, men moest alleen nog het certificaat hebben. Lang leve de bureaucratie! Wordt vervolgd.
50-ste verjaardag (3e etappe)
02-10-2007 Lucie 50 jaar !!!
Mijn 50-ste verjaardag heb ik in 3 etappes gevierd. Eerst op de dag zelf met mijn medewerkers in Istra. Getrakteerd op shaslik, lavash (een soort na'an), zoute augurken en knoflook. Ik heb een allergische hekel aan taarten met veel creme. Vandaar, en bovendien is shaslik een Russische traktatie bij uitstek.
Zaterdag 6 oktober vierde ik mijn verjaardag in gezelschap van Russische en Vlaamse vrienden in ons stamcafe/restaurant Dva-Sjmelya (de Twee Hommels).
Huwelijk van Lena en Michiel 08-09-2007
Op zaterdag 8 september trouwden onze ex-collega's van Frans Maas/DSV Michiel Schot en Lena Biryukova in Moskou. 's-Avonds was er het feest met veel drank en (Georgische) gerechten, zigeuners (brengen geluk), speeches en de gebruikelijke toasts. En niet te vergeten een DJ die veel gouwe ouwen ten gehore bracht. Een echt Russische bruiloft. Jaap en ik hadden de zus van de bruidegom en haar vriend te logeren gedurende de dagen voor en na de bruiloft. Zij stonden toen aan de vooravond van hun 8 maanden durende wereldreis. Volg hun reis via hun blogspot. En Lena en Michiel? Die wonen nu in Rotterdam.
Thursday, September 06, 2007
De werkvergunning. (2)
Om 14:30 vertrok ik met de elektritsjka naar Moskou (1 uur), vervolgens met de metro via Belarusskaya en Park Kulturi naar Frunzenskaya. Ik werd weer in de kamer genood en terwijl ik op de resultaten wachtte moest eerst de administratie gedaan worden. Voor elke, bij dit ziekenhuis verzekerde Moskoviet wordt een schriftje bijgehouden, zeg maar een patientenkaart, maar dan is het meer een plakboekje. Sommige schriftjes vielen open op kopieen van recepten en fotoscans van een foetus (of nierstenen?). Toen dat klaar was en de dokter alles ondertekend had, vroeg ze (nogmaals) wat ik hier kwam doen. Wederom toverde ik het briefje tevoorschijn met de tests die ik voor mijn werkvergunning moest ondergaan en dat ik nu voor de resultaten kwam. Oh ja, dat is waar. Wezenloos bladerde de dokter door mijn nog maagdelijk schriftje en vroeg hoe het met mijn gezondheid gesteld was. 'Nou, prima', zei ik. Maar zo makkelijk kwam ik er niet mee weg. Intussen kreeg ik de resultaten terug en die waren ok. Maar terwijl we wachtten op de resultaten van Jaap, zag deze arts haar kans schoon om mijn bloeddruk op te meten en me over te bevoelen en te bekloppen en te vragen of er diabetes in de familie voorkwam (nee) en hoe het met mijn ouders gesteld was. 'Mijn vader is 41 jaar geleden overleden ('ojojojoj') en mijn moeder afgelopen juni('ojojojoj'), maar ik voel me prima'. Ik wilde immers zo snel mogelijk daar vandaan, omdat ik de testresultaten bij het EMC ook nog moest ophalen en inmiddels was het wel half zes geworden! En of ze meteen een vervolgafspraak kon maken. Hoezo? Ik mankeer toch niets? Ik wist het wel: dat schriftje moet vol. Ik wimpelde het af met 'ik heb het heel erg druk en ik bel wel'. 17:45 eindelijk op straat en in de warme zon naar het metro station. Overstappen op Ochodny Rjad en via Tverskaya/Pushkinsjkaya naar buiten en nog eens 15 min. gelopen naar het EMC en daar lag alles al klaar. Toen mezelf getracteerd op een cappuccino. Wat een dag!
De werkvergunning. (1)
Sunday, August 26, 2007
Downside Up!
Vandaag was het weer zover: de finish van de 3-daagse bike tour rond en in Moskou met de finish om rond 12:30 op het Rode Plein. Vele ouders met kinderen met het Down-syndroom waren hier om de sportievelingen te verwelkomen en feest te vieren. Een Russische versie van 'Kinderen voor kinderen' met overigens niet onverdienstelijk zingende jongens en meiden. Als clowns verklede volwassenen en veel ballonnen. Kortom, een sfeerrijk feest.
Gelukkig goed weer, beter dan de eerste 2 dagen van deze bike tour waarbij het af en toe tegen de 40 graden werd! Ruim 170 km gefietst voor het goede doel om kinderen met het Down-syndroom betere perspectieven te bieden. Hulde aan de deelnemers! Jaap denkt erover om volgend jaar hieraan deel te nemen. Wordt vervolgd....
Saturday, July 28, 2007
Ed & Willem Bever
'Van de pot gerukt'
In zijn toespraak tot het enthousiaste jonge publiek riep Medvedev op om vooral veel kinderen te krijgen, die voor hen zouden kunnen zorgen als zij oud geworden zijn "and relieve mounting pressure on the pension system".
Ivanov kon natuurlijk niet achterblijven en zei het volgende "If you raise regular children, they will help you when you grow old so you won't need a pension". (Bron: The Moscow Times)
Mijn mening lees je in de titel van deze post......
Saturday, July 21, 2007
Het wekelijkse overzicht
Elke week wordt in The Moscow Times een overzicht gepubliceerd van het aantal diefstallen, moorden, ongelukken, etc. in Moskou van de voorgaande week.
Heel vaak heeft de server van de politie kuren en zijn de gegevens niet allemaal accuraat.
In bijgaand overzicht dus de oogst van afgelopen week.
Ter info: Moskou city telt officieel 12 miljoen inwoners.
"De tante uit Smolensk"(2)
Saturday, May 12, 2007
"De tante uit Smolensk"
Wordt vervolgd....
Bedrijfsleider in een cafe
Velen weten van onze droom om een Bed&Breakfast te beginnen. Dat zal niet echt tot uitvoer gebracht worden, gezien onze leeftijd en de vele obstakels die we moeten overwinnen, maar er heeft sinds een week toch een kleine verandering die richting plaatsgevonden. Jaap is gevraagd om samen met Bruno, een fransman, bedrijfsleider te worden van het Belgisch cafe "Guylian". Dit is een ons bekend en dierbaar cafe waar wij minstens 1x per maand komen. Het gaat niet om een full-time vaste baan, maar in elk geval 'for the time being'. Let wel, Jaap is geen kroegbaas noch zit hij in de bediening. Hij zorgt voor de financien en de organisatie en hij vindt het tot nog toe reuze leuk en spannend.
Even afwezig
Wednesday, April 11, 2007
Curieuze ontmoeting op Stille Zaterdag
Op stille zaterdag, de zaterdag voor Pasen, ga ik met David Nickel, een MCC werker uit de Oekraine (we onmoetten hem vorig jaar op de Krim) naar de stad. Lucie zit bij de kapper en zij zal zich later bij ons voegen. David wil graag naar het Rode Plein, om daar met name het Lenin mausoleum te zien. Bij aankomst op het Rode Plein is de boel weer eens afgesloten, niemand mag het plein op. Al gauw wordt, na enige deductie, duidelijk waarom. Aan de andere kant tegen de Kremlinmuur aan, zien we mondjesmaat mensen naar het mausoleum lopen. Ik denk er het mijne van, maar voor David is er geen aarzeling, we gaan proberen om in het mausoleum te komen.
Bij de ingang van de Alexandertuin sluiten we aan in de rij, het is inmiddels 12.30. Voorzover ik iets weet is het sluitingsuur altijd 13.00. Dus al gauw zien we een aantal militia personen, precies voor onze neus aan de verzamelde menigte melden dat ze geen kans meer maken om toegelaten te worden. De rij dunt daardoor aanzienlijk uit. Ik echter, door ervaring wijs geworden, blijf staan. Inmiddels zijn er een aantal lieden, die zich aanbieden als gids. Ze beloven ons voor 1000 roebel snel naar binnen te loodsen. De verleiding is groot, maar we houden stand, als vlak voor mijn neus een hek wordt verschoven, glip ik als laatste nbaar binnen als de militia niet kijkt. Als daarna geprobeerd wordt om David en wat anderen weg te sturen, zeg ik dat hij mijn vriend is en als laatstenb mogen we in de rij aansluiten. Het wordt nog even spannend als we alle camera's moeten achterlaten, dat kan in het Russisch museum, dus nu echt als laatsten lopen we in de richting van het vrijwel altijd gesloten mausoleum. Het heeft iets. Bij de ingang is de instructie, pet af en handen uit de zakken. We betreden het gebouw en gaan via een pikdonkere trap de diepte in. Er is ook bijna geen licht, zodat de enige lichtbakens de wachten zijn, die onder het diffuse licht staan opgesteld. Ik ben diep onder de indruk van deze regie. Als je niet al eerbiedig of geimponeerd zou zijn, wordt je het op deze manier wel. Als ik nog even iets tegen David fluister over het feit dat ik vrijwel geen tree kan onderscheiden, zie ik de wacht mij wenken mijn mond te houden. en dan treden we diep onder de grond de ruimte binnen waar het gebalsemde lichaam ligt. Het is een uitzonderlijk klein mannetje eigenlijk, maar door alles wat vooraf is gegaan, heeft het wel wat. We lopen zonder stoppen langzaam door en we zijn even later weer buiten. Dan volgt nog de wandeling langs de Kremlinmuur, met de vele helden van de Sowjet Unie, die het tot hier hebben geschopt of die weer naar dit nivo zijn teruggezet (Stalin). De hele koude oorlog trekken we voorbij. Ik herinner me de televisieuitzending van kameraad Brezjnew, die bij de begrafenis bijna uit zijn kist viel toen het touw brak onder de kist. Hier liggen ze tussen de onverstoorbare dennebomen, die zo lang alleen op een plaatje zichtbaar zijn geweest.
Ik maak nog een domineesgrapje, dat het curieus is om dit graf op stille zaterdag te bezoeken.
Een grapje overigens, dat het op mijn werk niet doet. Feitelijk al mijn collega's van mijn werk vinden het vreemd dat überhaupt ben gaan kijken. Ik heb er geen spijt van. Immers het hoort bij dit land, zoals ook de wijze waarop ik met David tot hier ben gekomen op deze stille Zaterdag.
Als laatste in de rij en vanuit een feitelijk onmogelijke situatie. Ik denk maar zo, het komt altijd goed...
Pasen in de sneeuw.
Zondagochtend, na de wat enerverende nachtdienst in onze dorpskerk, is
het tijd om de eieren te kleuren en het paasbrood aan te snijden. Dave en Jaap hebben zich vol
overgave op deze taak gestort.
Het sneewt al behoorlijk, maar het blijft niet echt liggen. Dat wordt later anders wanneer we gedrieen over de Новодевичье begraafplaats lopen, waar beroemde schrijvers, politici,
kosmonauten etc. liggen. We kopen een boek met levensbeschrijvingen en foto's van aldaar begraven personen, maar door de hevige sneeuwval kunnen we daar niet veel in lezen. Enfin, ook voor Russische begrippen
redelijk vreemd om nog zo laat in het jaar zoveel sneeuw te zien vallen. Sneeuw en een begraafplaats, ik moet denken aan beelden uit de film 'Amadeus'. Tsjechov heeft er in elk geval geen last meer van.
Sunday, April 08, 2007
De Paasnachtdienst
Zaterdagavond tegen elven besluiten we om naar 'onze' dorpskerk te gaan om eindelijk eens een echt Russische paasnachtdienst mee te maken. De kerk en de omringende tuin zijn goed afgesloten met rood/witte linten en veel militsia. Er worden mondjesmaat mensen toegelaten die allemaal iets laten zien, maar wat? Identitycard, toegangsbiljet? Diezelfde middag hebben we nog aan een babusjka gevraagd of zoiets nodig is, maar dat was het zeker niet, verzekerde ze ons nog.
We blijven wat ronddrentelen tot een van de vele babusjka's ons in het vizier krijgt en ons een toegangskaartje geeft. Maar we zijn met z'n drieen, roepen we haar nog na, na haar uiteraard hartelijk te hebben bedankt. Maar ze wenkt ons mee te komen en tot de ingang heeft ze ons begeleid.
Wat was nu de toegangskaart? Een kartonnen foto'tje van de kerk met op de achterkant een jaarkalendertje. Een kaartje dat ik hier zo vaak gezien heb.
Eenmaal binnen duurt het minstens een kwartier voordat de 'dienst' begint. Het stroomt vol met gelovigen die allemaal kaarsjes naar voren doorgeven om aan te laten steken aan de grote Paaskaars. Een koortje o.l.v. een gedienstige dame zingt met overgave de begeleidende gezangen. Na vele litanieen en kruisjes slaan gaan ineens de dubbele deuren van de ikonostase open. Ter info: een ikonostase is een wand dat vol behangen is met ikonen, die de scheiding symboliseert tussen aarde (waar het volk staat) en de hemel (waar de priesters verblijven als ze niet in aktie hoeven te komen. Ineens gaat het licht in de kroonluchter aan en wordt het wat rumoeriger. De priester en zijn gevolg maken zich op voor de gang naar buiten, want nu volgt de omgang rond de kerk. Net op tijd, want door het vele volk met brandende kaarsjes krijg ik het redelijk benauwd. Zeker met een ijsmuts op m'n hoofd (want het vriest!), die ik als vrouw niet mag afdoen. Mannen daarentegen moeten juist met het hoofd onbedekt in de kerk verschijnen. En dan gebeurt er iets waardoor ik voorlopig elke Russische kerk op zo'n speciale dag zal mijden: als een golf water spoelt het mensvolk uit de kerk. Alsof er een dijkdoorbraak plaatsvindt. Ik hoef niet eens zelf te lopen, maar word als het ware naar buiten geduwd. Met voor en achter, links en rechts nog steeds die brandende kaarsjes. Eindelijk in de frisse lucht en nog even met z'n allen de rondgang meelopen. Daarna houden Jaap, onze Amerikaanse gast Dave en ik het voor gezien. Христос воскресе!
Thursday, March 08, 2007
Het was even stil op de Nieuwe Arbat
Op een zonovergoten dag als vandaag wilde ik naar het Gorki-huis. Beroemd om zijn marmeren trap en Jugendstill-huis. Hier heeft de beroemde schrijver (lange tijd Stalin's favoriete schrijver) Maxim Gorki tot zijn dood in 1936 gewoond en gewerkt. Hier voor meer informatie over het huis/museum.
We zagen in de gids dat het gewoon geopend is, behalve op maandagen maar dan zijn hier praktisch alle musea dicht. Maar helaas vandaag was het museum duidelijk dicht. Verder lopend richting Novij Arbat hoorden wij en getoeter van jewelste. Het is inmiddels 16:00. Een hoofdstraat en de zijstraten naar Novij Arbat waren afgesloten voor het verkeer en de rijbaan naar het zuiden was al geheel autovrij. Dat kan maar een ding betekenen: Putin komt weer 'ns langs. En inderdaad in no-time kwam daar de colonne ME en bijbehorende auto's voorbij razen, alleen ..... ze gingen richting het Kremlin. Wat zal Putin tegen zijn vrouw gezegd hebben (op deze dag)? Zoiets als: "Schat, ik ga even naar kantoor. Amuseer je maar even zonder mij".
Ik kan het me zo voorstellen dat vele Moskovieten liever zien dat de man gewoon in het Kremlinpaleis woont ipv buiten de stad.
8 Maart-viering in Istra
Kortom dit waren serieuze aanleidingen, die verstrekkende gevolgen zouden hebben voor vrouwen en mannen. En nog steeds wordt er stevig gediscussieerd over onderwerpen die vrouwen (en mannen) aangaan. Heeft het in Rusland dan dezelfde impact in deze tijd als in het Westen? Niet echt. Hier is het verworden tot een soort Moederdag. Het is een echte feestdag, waar al heel lang naar uitgekeken wordt. De vrouwen feliciteren elkaar met deze dag en toen ik aanstalten maakte om toch even door te werken zei mijn directeur dat 'in heel Rusland vanaf 16:00 dicht is, omdat iedereen weet dat men feest viert'. Wat een land......
Woensdagmiddag 7 maart rond 16:00 worden de dames van het bedrijf gevraagd bijeen te komen
en worden ze in de bloemetjes gezet en voorzien van een cadeautasje met daarin: chocola, een teddybeertje met fotoframe (kun je een pasfoto van je geliefde insteken) en verder wat bedrijfsgadgets, die als Kerstgeschenk bedoeld waren. De heren hebben de tafel gedekt met sinaasappelen, peren en druiven, bonbons, sap en drank.
Saturday, February 24, 2007
Redzjnoj Vokzal
Dit weer (strak blauwe lucht en matige vorst (-8) ) is ons favoriete winterweer. Lekker wandelen en langlaufen door het park, alhoewel dat laatste nog steeds bij een voornemen blijft.
En voor we weer naar huis gaan nog even langs de Cedmoj (onze buurtsuper). Hier enige impressies van onze omgeving.
Schaatsbaan bij het havengebouw Redzjnoj Vokzal.
Langlaufen op de vijver tegenover onze flat.
De brievenbus
Afgelopen donderdagavond ging de telefoon en in ratelrussisch werd ons iets meegedeeld dat na enig gepuzzel het meeste leek op: " morgen gaan we iets bij u doen". Op onze vraag om iets langzamer te spreken werd alleen gereageerd met een hoger stemvolume. Ons restte niets anders dan wachten. De volgende ochtend, Jaap ging naar de brievenbus in de hal om de krant te halen, werd hem gewaar dat we een nieuw brievenbusdeurtje hebben gekregen, maar zonder sleuteltjes! Weer even afwachten, want het komt vanzelf wel goed is onze ervaring. En inderdaad, vrijdagavond werd er aan de deur gebeld en kregen we 2 sleuteltjes tegen betaling van 300 Rb (= +/- 9 Euro). Wij natuurlijk vragen waarom ze niet in een keer allemaal vervangen zijn. Maar dat kon niet want het was immers Mannendag en ze konden alleen die van ons vervangen. Er zijn overigens 6 andere brievenbusjes vervangen in de loop van het jaar. Dus het schiet op.....
Friday, February 23, 2007
23 Februari, Dag van het Rode Leger of beter: Mannendag
Een soort, want de man, die deze spot schrijft zat nooit in het leger, laat staan het Rode en is ook geen Russische man, die, zoals op deze dag gebruikelijk, haar gebruikt om het op een zuipen te zetten. Het zal bij een borreltje blijven.
Vandaag op de dag zelf, is er niet zo veel wat in onze flat herinnert aan een feestdag, die buiten wordt gevierd. Evenwel gisteren, op het werk, was het wel raak. Zoals steeds was het ook deze keer onze feestkoningin Tatjana Ivanovna Vorotnikova, die het voortouw bleek te hebben genomen om de mannen van ons kantoor de lof toe te zwaaien. En als een Russin dat doet, dan maken zij er zich niet met een Jantje van Leiden van af.
In materiële zin is er eten en drinken, taart, fruit, kaas en sap en een klein beetje alcohol. Dat laatste wordt echter mondjesmaat genuttigd, want het is hier inmiddels ook vastentijd en wie moet rijden kijkt wel uit. En dat niet alleen, er moet natuurlijk ook gewerkt worden. En al wat langer is er een wat soberder regime op ons kantoor, wiens invloed dat is, laat ik maar in het midden.
Naast deze materiële tractatie was er gisteren ook een immateriële geste, een lofzang op de mannen van ons kantoor, en lezers geloof me, dat was niet mis. En met enige schroom plaats ik een aantal strofen op deze blogspot, want een ieder kreeg een eigen strofe, die degene, die het betrof, met grote verlegenheid over zich heen liet komen. Als Russen iets doen, dan staat daar geen maat op en ook deze keer heeft Tatjana zich niet onbetuigd gelaten. Oordeelt u zelf.
En heb een goede feestdag of zoals de Russen zeggen: С праздником!
Мужчинам «Франса Мааса»
На 23 Февраля
Хотим мы музою весёлой
Воспеть хвалу улыбки для
Вы так умны и благородны
Вы обаятельиы на вид
Вы сотворите что угодно
И каждый чем-то зкагиений
И жизнь становится терпима
И мир глядится хорошо
Когда дизайнер Яб Брюсевич
Своё проявит мастерство,
Рекламный модуль ли в журнале,
Или для выставки макет.
И слово «годлин» вылетает
Из уст его на белый свет.
Любви желаем вам счастые
Различных материальных благ
Таланты ващи да искрятся
Идеи ващи да искрят,
Пусть дело ваще процветает
Повсюду будьте эталоном,
Восторг глубокий вызывая
У женщин Франса Мааса н Роуд ДСВ
Op 23 Februari
Wij willen met de vrolijke muze
De lof zingen met een glimlach,
Jullie zo knap en waardevol
Jullie charmant bij verschijning
Jullie zorgen voor wat wenselijk is
En elke zaak van welk belang ook.
En het leven wordt dragelijk
En de wereld ziet er goed uit
Wanneer de designer Jaap Brusewitz
Toont zijn meesterschap,
Het reclame metier, hetzij in de krant,
Of een model voor een tentoonstelling
En het woord `gobelin´ komt
Over je lippen bij zijn kleurige kleding.
Graag wensen wij jullie geluk
En alle soorten van materiele voordelen
Dat jullie talenten mogen schitteren
Jullie ideeën stralen,
Dat jullie zaak voorspoed kent
En overal zal zijn de standaard
Rede tot diepe vreugde
Bij de vrouwen van Frans Maas en DSV road
Tuesday, February 20, 2007
Maslenitsa
Zondag 18 februari was het weer zo ver: Maslenitsa. De Russische variant van Carnaval.
Na Russische les zijn Jaap en ik naar Kolomenskoye (een beetje ten zuid-oosten van het centrum) vertrokken om het Maslenitsafeest van nabij mee te maken. Kolomenskoye is een heuvelachtig park met een prachtig uitzicht over de Moskwa. Diverse eethutten, terrasjes en een verzameling oude kerken zijn hier te vinden. In de tijd van tsaren een favoriete plek om te vertoeven.
Bij het Maslenitsafeest wordt het afscheid van de winter gevierd. De traditionele hap die dan genuttigd wordt is de bekende 'Blin' of 'Blini' (in meervoud). Dat zijn kleine pannekoekjes die de zon symboliseren. Masla (in het woord Maslenitsa) betekent olie en dat is het belangrijkste bestanddeel van deze heerlijke pannekoekjes.
Wij waren daar rond 14:30 en we roken geen pannekoekenlucht, maar shaslik en Gluehwein! Alle terrasjes overvol, trouwens het hele terrein en de wegen er naar toe waren dichtgeslibd met mensen. Een traditionele draaimolen draaide, er werden overal spelletjes gedaan (touwtrekken, steltlopen) en er werd gedanst en gezongen in folklore outfit.
Pas bij de uitgang ontwaarden wij een kleine kiosk waar blini werden verkocht. Gelukkig, toch nog! Trouwens, afscheid van de winter he? Vandaag -14 met sneeuw en morgen: -19!!
Sunday, February 11, 2007
Het fornuis
Vorige week zondag, net nadat ik twee gerechten gemaakt had ging plotseling het licht, de tv en de koelkast uit. Kortsluiting! En niet zo'n beetje ook, de betreffende aardlekschakelaar was met geen mogelijkheid aan de praat te krijgen. Maar wat veroorzaakte nu die kortsluiting? Van een van de 4 platen van ons fornuis was kennelijk de bedrading 'am Ende'. De koelkast is gauw aangesloten op de kontaktdoos aan de andere wand van de keuken. Jaap heeft gemakshalve de betreffende knop met pleisters ingetaped, zodat we die niet per ongeluk zouden gebruiken. Onze Russische vrienden hebben ons al ietwat meewarig meegedeeld dat dit fornuis uit de Brezjnevperiode stamt en dat het toch wel tijd zou worden een nieuwe aan te schaffen (links van het woord Электра staat СССР). In Nederland zou dat door de huisbaas gedaan moeten worden. Zo niet hier. Stel je voor dat wij 'papa' zouden bellen en vragen of hij een nieuw fornuis zou willen afleveren. We hebben hem wel hierover ingelicht en hij heeft het verhaal glimlachend aangehoord.
Vandaag, het is zondagmiddag wordt ons nieuwe fornuis, die we voor een zacht prijsje gekocht hebben, bij ons afgeleverd.
Monday, January 01, 2007
Oudejaarsavond in Moskou
Wij wensen iedereen een heel plezierig, succesvol en vooral gezond Nieuw Jaar toe!!!
С Новым Годом!!!