Thursday, July 13, 2006

De gaande en komende man


Op 12 juni was het Vaderlandsdag, we hadden dus lekker vrij. En om voor ons de dag extra feestelijk te maken ontmoetten we 's avonds Rene van Antwerpen. We zouden elkaar ontmoeten ergens rond het Rode Plein, dat echter voor de gelegenheid weer eens was afgesloten. Komend uit Nederland was hij 2 dagen op doorreis in Moskou met een kleine groep vrienden. Woensdag de 14e zou hij verder reizen met de Transsiberië-expres richting Beijing. Omdat het Rode Plein dus weer eens verboden gebied was liepen we langs het
Bolsjoi-theater, dat nu in de stijgers staat, naar een straatje, Kamergersky Pereulok, dat afgesloten is voor verkeer aan weerszijden restaurantjes en terrassen heeft. We vonden een heerlijk rustig terras. Omdat het die avond snel frisser werd, kreeg Lucie een deken uitgereikt. Dat gebeurt trouwens vaker. Ook bij onze buurtkroeg. René was trouwens onze eerste onverwachte gast.

Een dikke week later hadden we een ontmoeting met Kees van Dijk. Onze vriend Kees was hier voor een beurs voor de olie- en gasindustrie. Zijn hotel was aan de Moskwa, niet ver van de Duma (= parlement), maar voor Jaap en ik er waren duurde het even, want vanaf de metrohalte '1905 Goda' was het zeker nog 20 minuten lopen. Daarom kozen we voor het vervolg voor een particuliere taxi richting Oude Arbat. Daar hebben we gezellig wat
gegeten. Jaap is donderdag met hem naar het ….je raadt het al.. Izmailovski Park gegaan voor de nodige boodschappen. Een prachtige bontmuts voor hemzelf en vriend Arendjan, verder een doosje en een paar setjes matroesjka's.

Zo wordt het steeds drukker met bezoekers. Half juli komt Ida Feyen met een vriendin, ook zij zijn op doorreis naar Beijing. En eind juli komt Frits Hoogewoud, die in Moskou moet zijn voor een congres. Verder staat nog een bezoek op de rol van Pa, Broer Carl en de neven Brüs. Dus na onze eerste bezoekers nu een jaar geleden, begint er nu toch een gestage stroom op gang te komen. Het leuke van al die verschillende bezoekers is de uitdaging aan ons om in kortere of soms wat langere tijd iets van de stad te laten zien. Standaard is een eerste wandeling, die begint op de Ploschad Revolutsij en die gaat langs Gum, het Rode Plein met mausoleum en Basiliuskathedraal, het monument voor de onbekende soldaat, de fonteinen met de sprookjes van Poesjkin, dan langs de Moskwa naar de Christus Verlosserkerk om vandaar via de Leninbibliotheek op de Oude Arbat uit te komen.

No comments: