Thursday, July 13, 2006

Jon & Tom in Moskou.


Ons tweede stel logeergasten van dit jaar, na Hein met familie, arriveeert begin juni voor een kleine week in Moskou. Jaap heeft de dag van aankomst gewerkt en is dus snel bij de aankomsthal, want zijn kantoor is dichtbij de luchthaven. Collega/vriend Sascha heeft aangeboden als taxichauffeur te fungeren en onze gasten met de auto naar onze flat te rijden. Hij als altijd keurig in pak, Jaap iets meer casual en Jon&Tom uiteraard in vakantieoutfit.

Vrijdag heeft Jaap een vrije dag genomen om met hen naar de registratie te gaan en vervolgens een rondje Rode Plein te doen en daarna koffie te drinken op de Oude Arbat. Eigenlijk is dat de vast route voor al onze bezoekers hier(zie de eerdere post). Het weekend werd besteed aan een boottochtje over de Moskwa, theedrinken in het retechicque Metropol Hotel (soort Jugendstil architectuur), het Circus, het Pushkin Museum, de Tretjakov Gallery(5 minuten, want eigenlijk te laat), en de opera Aida in een klein theatertje tussen Nieuwe en Oude Arbat. Werkelijk prachtige muziek, mooie stemmen en een geweldig decor voor zo’n klein theater.

Maandag 5 juni heb ik ook vrij genomen. Het was die dag smoorheet. Met een scharrige oude bus (bouwjaar jaren 60) reden we naar Klin. Een uurtje rijden van Moskou vandaan naar het noorden. Tom merkt op dat het busstation bij Redzjnoj Vokzal, ons metrostation, op deze zomermorgen een wat 3e wereldachtige uitstraling heeft. En met het aantal KaukasiĆ«rs die met grote handkarren fruit en groenten voortduwen en de dieselmotoren die blijven ronken vermengd met veelvuldig geproduceerde sigarettenrook, moet ik hem gelijk geven. In Klin bezichtigen we het laatste woonhuis van Tsajkovski en het museum, dat daarin is gevestigd. Het huis ligt verscholen in een overweldigend grote tuin. In het museum zijn voornamelijk model decors en gedragen kledingstukken te zien uit diverse balletten en opera’s. Daarna vinden we een restaurant aan het water, ver van de grote weg, die Moskou en Petersnburg vebindt, hebben we lekker geshashliekt (= bbq-en).

Dinsdag moest ik weer aan het werk. Jaap, Jon en Tom zijn die laatste dag naar het Izmailovski Park gegaan voor de inkoop van de nodige folkoristische snuisterijen en cadeautjes.
Op woensdag namen we alweer afscheid van elkaar. Collega Michiel brengt ons naar het vliegveld. En nadat we Jon en Tom op het vliegveld hebben afgeleverd, gaat Jaap met Michiel door naar kantoor en komt er weer een eind aan een gezellige week, die als steeds, smaakt naar meer....!

No comments: